Picanol en industrie 4.0

Weefmachines voor de technische markt hebben vaak kenmerken die verschillen van die voor de mainstreammarkt. Zij vereisen dan ook speciale zorg en specifieke know-how tijdens het assemblageproces. Picanol heeft daarom een speciale assemblage-afdeling gecreëerd voor dit type machines. De productietechnieken die worden gebruikt in deze “factory of the future” zijn uiterst geavanceerd.

 

De basis van de machine wordt nog steeds vervaardigd op de hoofdassemblagelijn, maar daarna verhuist het kader naar de gespecialiseerde zone om verder afgewerkt te worden met modulaire elementen. Dit gebeurt door een team van deskundigen die gebruik maken van de modernste ondersteunde assamblage technieken (zowel fysiek als cognitief). Zo gebruiken ze bijvoorbeeld slimme hefapparaten om de modules op de meest efficiënte manier te hanteren, in combinatie met technieken voor geaugmenteerde en virtuele realiteit om de informatie te krijgen die ze op dat moment nodig hebben. De operator krijgt de assemblage-instructies op een tablet die hem stap voor stap begeleidt bij het assembleren van de onderdelen en het opvolgen van de checklist voor kwaliteitsbeheer. De draadloze digitale technologie kan ook worden gebruikt om ervoor te zorgen dat alle belangrijke gegevens en feedback automatisch worden bewaard en gedeeld. Dit is “Industrie 4.0” in de praktijk.

Zo zijn de Picanol-producten niet enkel klaar voor Industrie 4.0, ook bij het volledige productieproces wordt Industrie 4.0 technologie gebruikt om de kwaliteit en betrouwbaarheid van het product verder te vergroten.

Het gebruik van Industrie 4.0 technieken in het productieproces zal zich verspreiden in alle aspecten van de fabricage, niet in het minst in de textielindustrie. De digitalisering van productie kan worden beschouwd als de 4e industriële revolutie, waarvan de impact enkel te vergelijken valt met de drie voorgaande: de door stoom aangedreven weefmachines (1784), de bewegende assemblagelijn (Ford, 1923) en de eerste computergestuurde machines (1969).